Qəlyanaltılar, qazlı içkilər, bişmiş məmulatlar və bu kimi qidaların istehlakı xərçəng də daxil olmaqla 30-dan çox xəstəliyin riskini artırır.
Lent.az-ın xarici mediaya istinadən məlumatına görə, bunu ABŞ, Avstraliya, Fransa və İrlandiyadan olan bir qrup alim kəşf edib.
Söhbət sənaye üsulu ilə istehsal olunan ultra emal olunmuş məhsullardan gedir. Onların tərkibində boyalar, emulqatorlar və digər əlavələr var, həmçinin yağlar və duzlarla zəngindir, lakin lif və vitaminlər baxımından zəifdir.
Alimlər son üç ildə təxminən 10 milyon xəstə haqqında məlumat toplayıblar və bu cür qidaların istehlakının ölümcül ürək-damar xəstəlikləri riskinin 50, narahatlıq və digər zehni anormallıqların 48-53, II tip diabetin 12, piylənmə və prinsipcə ölümün 40-66 faiz artması ilə əlaqəli olduğunu aşkar ediblər. Ümumilikdə siyahıya onkoloji də daxil olmaqla 32 xəstəlik daxildir.
Bu cür dəhşətli nəticələrə baxmayaraq, müəlliflər araşdırmalarının ultra işlənmiş məhsulların istifadəsi ilə bu xəstəliklər arasındakı səbəb-nəticə əlaqəsini təsdiqləmədiyini vurğulayırlar. Sağlam yemək vərdişlərini təbliğ etmək üçün səy göstərməyə çağırırlar.