Toyuğun dərisini yeməyin!
Zülallar və vitaminlərlə zəngin olan toyuq əti çox faydalı və diyetik
məhsul sayılır. Lakin bunu əsasən təbii şəraitdə yetişdirilmiş toyuqlara
aid etmək olar.
XəzərXəbər bildirir ki, toyuğun ən faydalı hissəsi döş əti sayılır. Onun
tərkibində yağlar daha az, zülallar isə daha çoxdur. Zülallar gec həzm
olunur və bu da insana daha uzun müddət ərzində özünü tox hiss etməyə
imkan verir. Məhz bu səbəbdən toyuğun döş əti müxtəlif pəhrizlərdə çox
geniş istifadə olunur.
Toyuğun ən ziyanlı hissəsi dəridir. Diyetoloqlar və həkimlər toyuğun bu
hissəsini qəbul etməyi tövsiyə etmirlər. Bunun bir neçə səbəbi var:
- dəri yağlarla zəngindir və kalorilidir. Bu isə çəkisi artıq olan,
qanda xolesterinin səviyyəsi yüksək olan insanlar üçün ziyanlıdır.
Yüksək xolesterin damarların sağlamlığına mənfi təsir edir, insult və
infarktın riskini artırır.
- dəri çətinliklə həzm olunur. Bu xüsusilə həzm sistemində pozulmaları olan insanlar üçün ziyanlıdır.
- toyuqların yetişdirilməsi zamanı (söhbət əsasən "broyler"
toyuqlarından gedir) cüzi miqdarlarda olsa da müxtəlif kimyəvi
maddələrdən istifadə olunur (hormonlar, antibiotiklər və s.). Bu
maddələr əsasən toyuğun dərisində və piyində toplanır. Bu səbəbdən
toyuğun dərisini və görünən piyi istifadə etməyin, toyuğu bişirmək üçün
təmizləyəndə bu hissələri kəsib tullayın./saglamolun.az/