Azərbaycan Qida
Təhlükəsizliyi Agentliyi (AQTA) Bakı şəhərində fəaliyyət göstərən çörək
istehsalı müəssisələrində qida təhlükəsizliyi üzrə mövcud normativ
hüquqi aktların, sanitar-gigiyena tələblərinin təmin edilməsi
istiqamətində tədbirlərini davam etdirir.
AQTA İnformasiya təminatı və innovativ həllər şöbəsindən XəzərXəbər-ə verilən məlumata görə, həyata keçirilən tədbirlər zamanı agentliyin
əməkdaşları tərəfindən çörək istehsalı müəssisələrindən çörək və çörəyin
istehsalında xammal kimi istifadə olunan un məhsullarından nümunələr
götürülərək Qida Təhlükəsizliyi İnstitutunun sınaq laboratoriyalarına
göndərilib.
Aparılmış sınaq nümunələrinin nəticələrinə əsasən
Səbail rayonu Badamdar qəsəbəsi Ə.Nəzərov küçəsi 4 ünvanında fəaliyyət
göstərən fiziki şəxs Muradov İlqar Nizami oğluna məxsus, Xətai rayonu
Neapol küçəsi 23 ünvanında fəaliyyət göstərən "Xətai-3" Kommersiya
İstehsalat Mərkəzinə məxsus, Binəqədi rayonu Biləcəri qəsəbəsi Biləcəri
şossesi ev 25 ünvanında fəaliyyət göstərən "31 saylı çörəkbişirmə
müəssisəsi” MMC-yə məxsus, Binəqədi rayonu Binəqədi qəsəbəsi Binəqədi
şossesində fəaliyyət göstərən "Baker Azərbaycan" MMC-yə məxsus və Xətai
rayonu S.Əhmədov küçəsi 6 ünvanında fəaliyyət göstərən fiziki şəxs
Əsədov Ehtiram Hüseynbala oğluna məxsus çörəkbişirmə müəssisələrində
istifadə olunan unda kartof xəstəliyi, digər müəssisələrdə isə istehsal
olunan çörək nümunələrinin normativ texniki sənədlərin tələblərinə cavab
vermədiyi aşkar olunub.
Kartof xəstəliyi aşkar olunan
çörəkbişirmə müəssisələrində nöqsanların ətraflı araşdırılması,
mezenterikus bakteriyalarının yayılmasının qarşısının alınması üçün
tədbirlərinin gücləndirilməsi məqsədilə yoxlama həyata keçirilmiş və
aşkar olunmuş nöqsanlarla bağlı həmin müəssisələr barədə yol verilmiş
pozuntular aradan qaldırılanadək məhdudlaşdırıcı tədbirlərin tətbiqi
barədə qərar qəbul edilib. Həmçinin həmin müəssisələr barəsində
sanitariya normalarının və qaydalarının, gigiyena normativlərinin
pozulmasına görə inzibati protokol tərtib edilib.
Digər
müəssisələrdə aşkar olunmuş faktlar insan həyatı və sağlamlığına mühüm
təhlükə yaratmadığından, həmin müəssisə sahiblərinə aşkar olunmuş
nöqsanların qısa müddətdə aradan qaldırılması və təkrar müayinələrin
aparılacağı ilə bağlı xəbərdarlıq edilib.
Qida Təhlükəsizliyi
Agentliyi tərəfindən qida təhlükəsizliyi üzrə mövcud normativ hüquqi
aktların, sanitar-gigiyena tələblərinin təmin edilməsi istiqamətində
tədbirlər davam etdirilir.